Ahad, 11 Julai 2010

MSL-Selangor vs Kelantan

0 comments

Kesempatan pulang ke kampung minggu lepas memberi peluang kepada aku untuk ke Stadium Shah Alam untuk melihat perlawanan secara 'live' antara Selangor dan Kelantan selepas lebih 13 tahun aku tidak menjejakkan kaki ke stadium tersebut. Jika 13 tahun dulu semasa aku bekerja di Shah Alam...memang tiap kali ada perlawanan aku tidak akan ketinggalan untuk ke stadium...kira penyokong fanatik juga lah ni.
Walaupun berlaku sedikit kekecohan antara penyokong Selangor dan Kelantan...namun sedikit pun tidak menganggu persembahan antara kedua-dua pasukan. Dari apa yang aku lihat dan dapat simpulkan...persembahan Selangor kurang memuaskan tidak seperti ketika mereka membenam N. Sembilan 4-2 dulu dan juga beberapa persembahan mereka yang lain. Mungkin akibat cuti yang panjang agaknya. Keputusan berkesudahan dengan jaringan 1-1.
Apapun...aku juga turut gembira kerana dapat memberikan sokongan secara 'live' kepada pasukan kesayangan aku selepas 12 tahun tidak menonton aksi mereka secara 'live'.

Khamis, 8 Julai 2010

Changing States Of Matter

0 comments

Dah lama tak pos entri dalam blog ni. Kesibukan dan kemalasan tahap gaban yang melanda....
Entri kali ini saja nak share P&P yang telah aku jalankan dalam subjek Sains tahun 5 iaitu perubahan keadaan bahan (changing States Of Matter) yang mana dalam P&P kali ini murid akan menajalankan eksperimen untuk melihat perubahan keadaan bahan seperti pengewapan, kondensasi, peleburan dan pendidihan.
Dalam eksperimen ini murid diberi panduan untuk mengenal pasti perubahan-perubahan keadaan bahan yang berlaku seperti ;
  1. pengewapan - perubahan di mana cecair menjadi gas
  2. kondensasi - perubahan di mana gas menjadi cecair
  3. pendidihan - proses pemanasan cecair
  4. peleburan - perubahan di mana pepejal menjadi  cecair

Di akhir pembelajaran ini murid seharusnya dapat menjelaskan proses perubahan bahan yang berlaku semasa dan selepas eksperimen.

Seperti biasa...setiap P&P yang melibatkan aktiviti akan cepat meransang keinginan murid untuk mengetahui dengan lebih lanjut dan akan menjadikan P&P lebih bermakna dan menyeronokkan.

Rekod Kunjungan

Hits Since August 12, 2009!

Free Hit Counter by Pliner.Net

Pengunjung Online

Mesej Rakan...

Download

 
Aku Melihat...Aku Dilihat... creditosBlogger Templates creditos Templates by lecca 2008 .....Top