Selasa, 25 Ogos 2009

Cakap Tak Serupa Bikin,Bikin Tak Serupa Cakap

0 comments


Tajuk yang sangat sinonim dengan kehidupan seharian yang diambil dari longhat masyarakat cina apabila berbahasa Melayu. Masyarakat kita (Melayu) sangat kaya dengan pelbagai adat resam dan tinggi sopan santunnya. Kenyataan ini tidak dapat dinafikan malah telah diketahui ramai orang. Namun,adakah ini layak diagungkan untuk masyarakat Melayu hari ini...?Tepuk dada tanya mata...kerana mata yang melihatnya.

Apa yang hendak diutarakan di sini adalah secebis pengalaman dan kenangan selama bergelar manusia yang telah bercampur dan bergaul dengan pelbagai jenis manusia dan bangsa. Cina, India, Kadazan malah suatu ketika dahulu hinggalah sekarang aku masih mempunyai 2 orang kawan berbangsa Inggeris. Walaupun tidak pernah bersua muka, namun dengan kecanggihan teknologi maklumat zaman ini masih membolehkan aku berhubung dengan mereka jika ada kelapangan samada melalui e-mail ataupun ym. Dan apa yang ingin aku ceritakan di sini bukanlah mengenai sikap-sikap kawan-kawan aku ini tetapi lebih kepada sikap-sikap manusia yang ada di sekelilingku keseluruhannya.

Ramai manusia...banyak ragam. Sedari aku di bangku sekolah sehinggalah aku bergelar seorang guru...jika bercerita tentang sikap...memang tak kan habis. dan aku juga bukanlah tergolong dalam golongan manusia yang 'perfect'. Masih juga ada kesilapan dan kecuaian. Seorang penulis dari jiran negara jiran pernah berkata "Jangan sampai terperosok dua kali pada lubang yang sama". Maknanya, sebodoh-bodoh manusia, jangan sampai mengulangi kesalahan yang sama. Ungkapan ini yang aku ambil dan amalkan agar aku tidak di label sebagai manusia bodoh oleh orang lain. Namun, di luar sana...masih lagi ramai manusia yang rela di label sebagai bodoh kerana sering melakukan kesalahan dan kesilapan yang sama. Secara sedar atau tidak...itulah kelemahan kita sebagai manusia termasuk aku sendiri.

Pernah di suatu hari, ketika itu aku bekerja sebagai seorang pengawal keselamatan di sebuah bangunan yang menempatkan anak syarikat milik kerajaan Negeri Selangor. Seorang pegawai ronda telah memberi taklimat rutin sebelum semua anggota pengawal memulakan tugas di lokasi masing-masing. Antara perkataan yang masih lagi aku ingat dan tidak akan lupa ialah bila mana dia memberi amaran kepada semua anggota pengawal, sesiapa yang ditangkap kerana curi tulang ketika bertugas akan dibuang kerja. Tiada maaf-maaf dan tiada tolak ansur. Bagi aku, aku terima amaran ini kerana aku bukan jenis yang suka curi tulang ketika bertugas. Hari berganti hari manjangkau minggu sehinggalah bulan, amaran pegawai ronda tersebut masih lagi aku ingat. Suatu malam,ketika aku baru saja tamat syif siang,aku bersama rakanku (Abang Din) seperti biasa akan pergi ke Kompleks PKNS untuk membeli makanan. Sedang leka berjalan-jalan,aku terpandang seorang lelaki yang amat aku kenali...aku dan Abang Din menegur lelaki tersebut. Tanpa rasa bersalah dan dengan selamba lelaki itu berkata "Engkau orang ponteng kerja ke ?". Sedap mulut je cakap kami ponteng kerja. Abang Din pun tanya lelaki tu...mengapa dia ada kat sini sedangkan waktu sekarang sepatutnya dia menjalankan tugas meronda di kawasan rondaan. Terus saja lelaki itu menjawab, "Aku pegawai ronda,aku boleh meronda di mana-mana aku suka". Siapa lelaki itu, dialah pegawai ronda yang memberi amaran dulu. Nah!...sekarang dia di mana...?Adakah perbuatannya ini bukan boleh dikelaskan kepada curi tulang. Kalau betul dia meronda...mengapa dengan berpakaian biasa...?Selang beberapa hari selepas itu,Abang Din ditukarkan lokasi kerja kerana mempertikaikan tindakan pegawai ronda tersebut. Sebelum Abang Din melangkah keluar dari bangunan tersebut, sempat dia berpesan..."Umur kau masih muda...jangan jadikan kerja ini sebagai penamat bagi punca rezeki kau. Jadilah manusia yang berdiri atas kaki sendiri, jika kau salah, mengaku salah. Jangan gunakan kedudukan kau untuk menyalahkan orang lain". Pegawai ronda tersebut telah memutar belitkan cerita sehingga menyebabkan Abang Din ditukarkan ketempat lain. Semua orang tahu ketika itu bahawa pegawai ronda ini memang suka mengampu dan menjadi orang kepercayaan 'bos' kami. Nilaikan sendiri...sikap manusia ini....

Kisah berikutnya....mengenai seorang "ketua" di mana aku pernah berada di bawahnya suatu ketika dahulu yang aku rasa tidak salah jika aku gambarkan sebagai terlalu angkuh dan sombong yang mempunyai beberapa orang kepercayaan. Banyak kisah dan perlakuan "ketua" ini yang aku catatkan dalam buku notaku yang mana "Cakap tak serupa bikin,Bikin tak serupa cakap". Aku masih ingat ketika dalam suatu mesyuarat..."ketua" ini berkata...semua orang mesti makan bersama-sama dalam waktu yang sama. Dengan cara ini boleh mengeratkan talian persahabatan antara kita. Lihat pada ayat...memang boleh jadi motivator...! Dan apa yang dibuatnya...untuk dia dan konco-konconya...makan berhidang...duduk di meja yang berasingan...khas untuk dia. Pendapat aku...seharusnya...untuk mengeratkan persahabatan...mestilah bermula dari atas..."ketua" tersebut sepatutnya duduk bersama-sama kami...makan bersama-sama kami...barulah orang lain akan menurut. Bila orang lain tidak menurut...(aku ler...)...akan di label sebagai melawan. Dan wujudlah pelbagai 'tembakkan rambang' yang mengenai aku...

Kisah terakhir 'ketua' tadi yang sering mengangkat dengan tinggi pencapaian seorang 'teman' ku...cikgu ni rajin...cikgu ni bagus pengajarannya...cikgu ini cemerlang dalam tugasnya...dan berdesup-desup lagi pujian melangitnya...tapi apabila datang samada nazir atau ppd ke sekolah untuk membuat pemantauan...rakan ku juga yang menjadi balaci untuk di'observe' oleh geng-geng pemantau ni tadi. Mengapa tidak 'teman' ku yang cemerlang tu...? Inilah dia yang di namakan "Cakap Tak Serupa Bikin...Bikin Tak Serupa Cakap". Sememangnya 'ketua' itu dah tahu bahawa 'teman' ku ini hanya cemerlang di depannya sahaja...tetapi tidak di luar. You dah kata dan promote 'teman' ini sebagai cemerlang, sepatutnya you promotelah dia pada nazir-nazir atau pegawai pemantau yang datang supaya semua orang lain boleh lihat kecemerlangannya...bukan setakat "Cakap Dalam Bakul" je....

Dan kisah yang paling akhir...berkenaan seorang lagi 'ketua' aku...bila bercakap seolah-olah dia lah penjawat awam yang paling berintergriti...walhal pada hakikatnya...dia lah yang paling banyak buat 'inti'. Jangan sambil lewa ketika mengajar...masuk kelas tepat pada waktunya...buku latihan mesti ditanda...bala...bla..bla..bla...pum...pang...pum...pang...last-last bila aku minta fail induk PBS sebab pelawat PBS datang untuk memantau...mengelabah salahkan orang lain sebab tak sediakan fail tu. Apa jenis manusia la...bidang tugas sendiripun tak tahu. Pernah suatu ketika 'ketua' ni keluarkan statement yang aku nak rembat komponen laptop kerajaan...ape ingat aku tak duit ke nak beli?. Aku cakap dengan 'ketua' ini...you pandai cakap begitu...so you kena buktikan...mana bukti...?Kelu lidah 'ketua' ni nak jawab...

Dan sebenarnya banyak lagi kisah-kisah pengalamanku yang berkaitan dengan tajuk ni...inilah senario kehidupan seharian kita sebagai manusia...bagi aku...dari apa yang aku nampak dan alami...orang yang selalu bercerita dan mengingatkan kita tentang sesuatu perkara yang sebenarnya kita dah tahu dan ingat...orang itulah yang selalu lupa tentang dirinya.

PTK oh PTK....

1 comments

Hari ni 25 Ogos 2009 adalah PTK kali kedua yang aku ambil bagi tahun 2009 dan kali ke 3 yang aku ambil sejak aku telah disahkan dalam perkhidmatan...dan keputusan yang aku perolehi...tetap sama 3:3...baca buku yang setebal 2 kali buku rekod mengajar tu pun, dapat result yang sama...tak membaca pun tetap dapat result yang sama...hairan gak. Pengalaman aku sebagai seorang guru ni...kalaulah murid tu buat latih tubi berulang kali...mesti ada peningkatan dalam prestasinya...tapi dalam PTK ni...tak faham betul aku ngan sistemnya...macam-macam pendapat dan pertikaian yang aku dengar...dan untuk PTK kali ini...aku dah malas nak baca-baca buku lagi....

Dewan Bestari, SMK Sultan Abd Jalil, Kluang....disinilah aku 'amek' PTK tadi

Habis saja jawab PTK tadi...aku terus pergi ke kedai 'tinted' cermin di bandar Kluang...Aku nak tambah satu 'layer' hitam kat cermin belakang keta aku.

Dah siap pun....

Isnin, 24 Ogos 2009

Surat Makluman dan Peringatan...

0 comments

Larangan Penglibatan Pegawai Perkhidmatan Awam Dalam Perhimpunan Haram Atau Gerakan Yang Mengancam Keselamatan Negara

Aku 'tepekkan' disini surat edaran untuk peringatan dan makluman semua....


Kalau kurang jelas dan susah nak baca...boleh pergi terus ke sini
http://www.jpa.gov.my/docs/se/2009/se13082009.pdf

Pendapat aku....
Ingat semula niat kita bekerja ni untuk apa...mencari rezeki yang halal untuk menyara keluarga....
Walaupun adakalanya terbit rasa ketidakpuashatian...carilah jalan lain yang 'sah' untuk menyelesaikannya.
~Jangan cari susah jika tak mahu susah,berusahalah jika mahu kesenangan~
p/s~ Hanya sekadar pandangan dan pegangan peribadi...bukan untuk mempengaruhi sesiapa...

Ahad, 23 Ogos 2009

Poem Paling Besh Yang Pernah Aku Baca...

0 comments

I wrote your name on sand it got washed away...I wrote your name in air, it was blown away...I wrote your name on my heart & i got Heart Attack.
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
God saw me hungry, he created pizza ..He saw me thirsty, he created pepsi .He saw me in dark, he created light .He saw me without problems, he created YOU.
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
Twinkle Twinkle little starYou should know what you areAnd once you know what you areMental hospital is not so far.
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
The rain makes all things beautiful.The grass and flowers too.If rain makes all things beautifulwhy doesn't it rain on you?
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
Roses are red, Violets are bluemonkeys like u should be kept in zoo.Don't feel so angry you will find me there too not in cage but laughing at you.
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
When your life is in darknesspray and ask to be freed from darknessand if after you pray and you are still in darkness please pay your ELECTRICITY BILL!!


Yang Mana Satu Pilihan Anda...

1 comments

Motoyota Camry from Vietnam


ataupun yang ini....



Kureta...(Kuda + Kereta)

Sabtu, 22 Ogos 2009

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia Ke-52

0 comments


Tema hari kemerdekaan ke 52 ini ialah 1 Malaysia , Rakyat Didahulukan, Pencapian Diutamakan. Sambutan Hari Merdeka 2009 kali ini akan berlangsung dalam bulan Ramadhan dan akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil.
Logo Sambutan Kemerdekaan 2009; 1 Malaysia

Keterangan logo 1 Malaysia
Melambangkan visi negara iaitu untuk mewujudkan satu masyarakat yang berpadu dan mempunyai semangat cintakan negara berpandukan Perlembagaan Negara dan Rukun Negara.

Mencerminkan rakyat Malaysia yang saling bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa.

Tema, logo dan lagu bagi sambutan kemerdekaan ke 52 ini sebenarnya berasaskan slogan dan konsep 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh YAB Dato Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia.

Jumaat, 21 Ogos 2009

Selamat Menjalani Ibadah Puasa

0 comments

Bulan Ramadhan tiba lagi...Selamat Menjalani Ibadah Puasa....

Khamis, 20 Ogos 2009

Final Exam Dah Mula...

0 comments

Hari ni 20hb Ogos 2009...bermula final exam untuk semester Mei 2009 untuk kertas yang pertama. Pasni, Ahad nanti sambung lagi untuk paper yang kedua dan terakhir...lagi 3 semester nak habis belajar ni...
Dewan Peperiksaan F2 UTHM, Batu Pahat
Kat sinilah aku amek pekso tadi...



Dalam perjalanan balik...aku singgah kejap kat Kluang Parade...ronda-ronda tengok pameran batu jed...sempat aku 'tangkap' satu gambar gelang batu jed yang harganya...wow! RM2980.00! dan yang lebih mahal dari itupun ada. Kalau patah ni...menangis woooo...

Pastu, aku singgah kat kedai jual permainan kawalan jauh pula...saja survey-survey heli....
Saja survey....tak beli pun...

Sampai rumah...jiran-jiran ajak join buat ayam panggang lak....ala-ala BBQ...
Perrghh...penat tak payah cerita la...

Rabu, 19 Ogos 2009

Kenali Jenis – Jenis Spyware

0 comments

Spyware adalah antara faktor penyebab kepada kerosakkan komputer anda ketika selepas anda melayari internet yang membawa kesan seperti berikut ;

  1. Komputer jadi perlahan atau terlalu perlahan
  2. Internet menjadi perlahan (untuk memulakan Internet Explorer pun makan masa hampir 1 minit !)
  3. Kebocoran (kecurian) maklumat peribadi yang anda simpan dalam komputer anda

Spyware paling bahaya ialah yang berfungsi sebagai pencuri data. Terdapat beberapa jenis-jenis spyware yang anda patut kenali dan ketahui yang mana semua jenis spyware ini membawa kepada satu tujuan yang sama iaitu menyusahkan diri kita.

1. Adware
Ia adalah program yang berada di dalam komputer anda, ia hanya menunggu masa untuk anda melayari internet. Selalunya ia terletak pada internet cookies. Adware akan bertindak menghantar popup, popover dan poppunder ads apabila ia mengesan anda berhubung dengan internet. Adware digunakan untuk ejen pengiklanan sesetengah syarikat. Ia akan masuk ke dalam komputer anda melalui perisian percuma yang tidak boleh dipercayai, di mana perisian itu diperlukan untuk memasuki sesebuah laman web tersebut.

2. Keyloggers
Ia juga dikenali sebagai keybord logger. Dicipta dan berfungsi untuk mencuri data dan maklumat. Keylogger ini akan merekod keystrokes, mengambil kata laluan anda, nombor akaun bank atau maklumat-maklumat peribadi anda. Tugasnya amat mudah, apabila anda log in dalam online banking, ia akan rekod no pin anda,atau apabila anda membuka email anda, ia akan rekod kata laluan anda. Ia akan merekod segala-galanya samada anda online atau offline, dan semua maklumat akan dihantar kepada pencuri ni tanpa pengetahuan dan keizinan anda.

3. Browser Hijack
Jenis yang ini pula akan menginstall dirinya sendiri ke dalam komputer anda. Ia akan menukar default homepage dalam pelayar web anda dan disable kan untuk setting itu. Setiap kali anda membuka pelayar web anda, ia akan membawa anda ke laman web yang telah diset pada default homepage tadi. Tujuannya hanya satu iaitu untuk mempromosikan laman web itu atau pengiklanan.

4. Modem Hijacker
Modem Hijackers merujuk kepada kepada pemanggil. Program ini selalunya datang melalui perisian p2p, mp3 percuma atau laman web porno. Pemanggil ini akan mendapatkan maklumat line telepon anda melalui modem dan akan menggunakan talian telefon anda untuk membuat panggilan tanpa izin. Selalunya ia digunakan untuk chatting porno. Tanpa disedari bil telepon anda akan melambung tinggi dengan rekod panggilan yang anda tidak kenali.


Dengan sedikit maklumat di atas mungkin boleh membantu anda mengenali dan mengetahui kepelbagai bahayaan dalam internet. Langkah awal dan berjaga-jaga yang boleh diambil ialah dengan menginstall perisian seperti antispyware,anti hijack dan sebagainya. Anda boleh memuat turun pelbagai jenis perisian tersebut secara percuma di Filehippo.com. Antara perisian yang saya cadangkan dan sedang saya gunakan ialah Spybot Search & Destroy 1.6.2.


p/s ~ Maklumat ini telah diedit dan diambil dari azumass.com

Selasa, 18 Ogos 2009

Kelas Malam............

0 comments

Hari ini (Selasa 18 Ogos 2009)...hari yang cukup meletihkan...selepas tamat sesi persekolahan jam 1.15 petang...sambung lagi dengan kelas tambahan tahun 6 selama 1 jam...(1.30ptg hingga 2.30ptg)....pastu sambung lagi kerja kat makmal komputer bersama dengan Faiz (juruteknik F17)...dah 2 hari internet kat sekolah tak berapa elok...sedar tak sedar....dah pukul 5 petang...pukul 8 malam nanti ada kelas tambahan tahun 5 pula sebagai persiapan untuk tahun hadapan...

Teknik terbaik untuk aku terangkan tentang pembentukan bayang-bayang dan perubahan saiz bayang-bayang...nasib kelas malam...senang nak tunjuk bayang-bayang.


Tamat kelas jam 10 malam....Wajah-wajah harapan 2010!

Isnin, 17 Ogos 2009

Changing States Of Matter

0 comments

Eksperimen yang telah aku buat tentang perubahan keadaan bahan...



Perubahan bahan yang berlaku dalam eksperimen ini...cecair kepada gas...dan gas kepada cecair...lebih kepada simulasi kejadian hujan. Bukan main seronok murid-murid ni menjalankan eksperimen.




Hasil dari eksperimen ini murid-murid ini dapat memahami dan mengetahui bagaimana kejadian hujan berlaku. Dan yang penting, aku dapat mengubah persepsi mereka bahawa asap yang keluar dari permukaan air yang panas tu sebenarnya bukan asap...tetapi adalah wap air. Itulah yang di namakan pertukaran dari cecair kepada gas....puas hati aku!

Dalam sains...teori semata-mata tidak akan dapat mengubah persepsi awal kanak-kanak tanpa menunjukkan bukti-bukti yang kukuh. Dan inilah pentingnya eksperimen (amali)....murid akan membuat sendiri dan melihat sendiri hasil dari kajian mereka.

Sabtu, 15 Ogos 2009

Memancing Di Sekakap...

0 comments




Petang Jumaat semalam (14 Ogos 2009), lepas solat Jumaat...dengan niat cuma nak release tension je bukan nak dapat ikan sangat pun. Akupun ajaklah kawan-kawan aku...Paiz dan Apai pergi ke Sungai Sekakap, Mersing....around 45 minit dari rumah aku.

Aku sampai selepas Asar...sampailah senja...hasilnya...seekor ikanpun tak dapat. Betullah dengan niat aku tadi...bukan nak dapat ikan sangatpun. Saja suka-suka nak release tension !.

Rabu, 12 Ogos 2009

Bunga Bakawali

0 comments

Bunga ini jarang dilihat kerana bunga bakawali ini jarang berbunga. Baru-baru ini,ketika aku mengunjungi sebuah forum (aku memang aktif dalam forum ni), aku terbaca satu topik tentang pengalaman seorang forumer ni yang melihat bunga bakawali ni berbunga di rumahnya. Serba sedikit tentang bunga ini mengikut cerita forumer tersebut....bunganya kembang jam 12 tengah malam. Bau yang sangat wangi dan cantik. Tapi sayang, hayat bunga bakawali ni tak lama...tak sampai sehari lepas berkembang,bunga ini akan kuncup dan layu.


Gambar Masa Putik











Gambar Putik Menjadi Kuntum















Gambar Bakawali Kembang











Aku sendiripun tak pernah tengok secara 'live' bunga ni.

Pelajar Sekarang Malas Membaca

0 comments

GEORGE TOWN - "Pelajar kini makin malas membaca, berfikir dan menilai."

Begitulah nada kecewa yang disuarakan penerima Anugerah Tokoh Akademik Negara 2008, Prof. Dr. Muhammad Salleh yang menyifatkan ramai golongan pelajar masa kini sama ada di sekolah mahupun universiti kurang membaca dan ia berbeza berbanding generasi lampau.

Beliau yang juga Sasterawan Negara berkata, biarpun seronok menjadi seorang pendidik namun beliau kecewa apabila pelajar yang lahir daripada sistem pendidikan sekarang tidak lagi cintakan buku.

"Sebagai pendidik, kita membina watak manusia yang boleh berfikir, berhujah dan menilai sesuatu yang berlaku.

"Namun jika kurang membaca, bagaimana pelajar itu mahu berfikir serta memberi pendapat serta menyelesaikan setiap masalah yang timbul," katanya ketika ditemui selepas majlis perasmian Ekspo Konvokesyen 2009 (Convex 09) Universiti Sains Malaysia (USM) di sini semalam.

Rekod Kunjungan

Hits Since August 12, 2009!

Free Hit Counter by Pliner.Net

Pengunjung Online

Mesej Rakan...

Download

 
Aku Melihat...Aku Dilihat... creditosBlogger Templates creditos Templates by lecca 2008 .....Top