Selasa, 29 September 2009

Biji Teratai...Pernah Makan...?

0 comments


Teratai...atau nama saintifiknya ialah Nelumbo nucifera juga disebut Lotus dalam Bahasa Inggeris. Juga di kenali dengan pelbagai nama lain seperti Indian lotus, sacred lotus dan bean of India. Tumbuhan akuatik ini sering tersalah sangka oleh kebanyakkan orang yang menganggap ianya adalah bunga telipuk atau dalam Bahasa Inggerisnya ialah Water Lily atau dalam saintifiknya disebut Nymphaeaceae. Kedua-dua tumbuhan ini adalah berbeza.

Perbezaan antara dua jenis tumbuhan ini ialah, teratai yang mana bunganya akan berada tinggi dari permukaan air manakala telipuk, bunganya berada di atas permukaan air.

Ok...bercerita tentang bunga teratai ni,aku berkesempatan makan buah teratai masa aku balik raya di kampung baru-baru ini. Pada sesiapa yang tak pernah nampak buah teratai,aku sertakan sekali gambarnya. Setiap pudung buah teratai mengandungi tidak kurang dari 30 iji teratai bergantung kepada saiz pudung. Makin besar pudung,makin banyak biji nya. Lama dah aku tak makan biji teratai ni. Teringat masa aku kecil-kecil dulu. Setiap hari,selepas tamat sekolah petang (sekolah agama),dalam perjalanan balik ke rumah,aku mesti berhenti di tepi parit bersama kawan-kawan aku untuk memetik buah teratai ni. Kekadang tu sampai penuh raga basikal dengan buah ni. Kami petik sama-sama,dah banyak,barulah kami bahagikan sama rata.

Berkenaan rasa biji teratai ni pula...rasanya manis. Itupun jika makan biji teratai yang sedang ranum. Kalau makan biji teratai yang masih muda...rasanya sedikit kelat. Kalau makan biji teratai yang tua pula...rasanya sedikit pahit. Seperti gambar di bawah...adalah contoh biji teratai yang ranum. Rasanya manis.



Bila aku makan biji teratai ni...terkenang kembali semasa zaman aku kanak-kanak dulu. Seronok petik buah teratai ni dengan kawan-kawan. Kekadang tu sampai bergaduh sebab berebut semasa memetik. Pernah juga kawan ku tergelincir masuk dalam parit gara-gara memetik buah teratai ni. Habis basah kuyup baju sekolah dengan air parit. Bila aku beri pada bini aku dan anak-anak aku...soalan yang di tanya kepada aku...buah ni tak beracun ke...?. Nak tergelak aku dengar. kalau beracun...dah lama aku mati sebab makan buah ni. Anak aku yang sulung...bila dah sekali rasa...terus suka makan buah ni sampai mengajak aku memetik buah ni lagi. Anak aku yang bongsu pulak...tak suka sebab bila nak makan isi biji teratai ni,kita kena gigit biji tu...bila gigit terasalah sedikit kelat getahnya. Aku rasa...ramai kanak-kanak zaman sekarang ni yang tak tahu bahawa biji teratai ni boleh di makan. Malah masih ramai juga yang tersalah anggap bahawa teratai ni adalah bunga telipuk...contoh paling dekat ialah bini aku sendiri. Dia ingat teratai ni hanya ada di luar negara....

Salam Aidilfitri 2009!

0 comments


Selamat hari raya Aidilfitri dan salam Lebaran 2009 buat semua pengunjung...Maaf zahir dan batin. Lama sudah aku tidak meng'hapdet' blog ni...tak sempat-sempat aku nak 'hapdet'. Sekarang...selepas lebih seminggu raya...barulah ada kelapangan nak 'hapdet'.

So...macamana raya tahun ni...?. Bagi aku...raya tahun ni lah yang paling meletihkan. Apa tidaknya, seminggu cuti...seminggu tu le tak berhenti-henti 'drive' kereta...kalo berenti pun sebab tidor...ye lar...mana boleh bawa kereta masa tidor kan...?. Dari Selatan sehingga ke Utara...perjalanan mencecah hampir 1500km...ikut ukuran pada speedometer kereta aku ler...jauh kan...?

Serba sedikit pengalaman aku sempena menyambut Syawal tahun ini...

Sabtu 19/9-8.30 pagi bertolak dari rumah ke Parit Buntar. Berhenti di R&R Seremban menunggu adik ipar aku. Konvoi 2 buah kereta. 8.30 malam baru sampai Parit Buntar,buka posa pun kat susur keluar R&R Gunung Semanggol...Kawasan rehat...penuh sesak...so terpaksa parking tepi jalan susur keluar. Letih wooo..12 jam drive...jalan punyalah sesak tak payah nak citer lah.

Ahad 20/9- Beraya ke rumah sedara mara sebelah bini aku. Petang lak pegi rumah adik ipar aku kat Kulim.

Isnin 21/9- Beraya kat Penaga,Sg Dua (rumah sedara mara bini aku)..pastu terus ke Alor Setar rumah kawan aku dan Kuala Nerang rumah bapak saudara aku...2 pagi baru sampai rumah adik ipar aku kat Kulim.

Selasa 22/9- Dari Kulim terus ke Sg Besar (rumah bapak aku lak)

Rabu 23/9- Beraya kat Bagan Datoh...rumah sedara mara mak aku lak.

Khamis 24/9- Relaxs kat umah.

Jumaat 25/9- Beraya sekitar kampung aku.

Sabtu 26/9- Beraya kat umah kakak aku di Sekinchan,Tg karang dan terus ke rumah abang aku di Pulau Indah. 1.30 pagi sampai kat umah mentua aku di Rantau N.9. 2.30 pagi bertolak balik ke Kluang. Around 5 pagi sampai kat rumah aku- Lepas angkat barang...solat Subuh...terus tdor...celik2 je dah pukul 2 petang.

Pergghh...sampai hari ni masih lenguh-lenguh lagi badan...anyway aku lebih gembira melihat anak-anak aku seronok beraya sambil dapat duit raya!

Selasa, 8 September 2009

Krisis Kewangan Di Zimbabwe

0 comments

Selepas kejatuhan sektor pertanian di Zimbabwe pada 2000, inflasi dalam negara begitu memuncak sehingga mencecah 231 juta peratus setahun! Cuma berfikir tentangnya-231 000 000%!. Pengangguran telah mencecah sehingga 80% dan satu pertiga penduduk negara meninggalkan negara itu.
Mari kita lihat gambar-gambar di bawah yang anda mungkin tidak pernah lihat di mana saja di dunia ini.

Gambar di atas, seorang budak lelaki menerima 200 000 nota-nota dolar!

Sehelai 200 000 dolar ini bersamaan dengan kurang dari $0.10 cent !

Kemudian beberapa siri nilai matawang telah diperkenalkan di pasaran antaranya....

Fakta yang perlu anda ketahui ialah 10USD adalah 10 kali lebih mahal dari 10 million dollars Zimbabwe note.

Lelaki di bawah membawa duit yang dianggarkan bernilai 25 million Zimbabwe dollar dan bersamaan dengan 1USD !.

Dan, bagaimana mereka membawa duit untuk makan di restoran...?
Dan...apa yang boleh dibeli dengan 100 Billion Dollar Zimbabwe...?Dengan nilai sebesar itu, mereka hanya boleh membeli 3 biji telur ayam....

Bersyukurlah kita hidup dan tinggal di Malaysia...

~ Selamat Menyambut Hari kemerdekaan Malaysia Ke-52!~

Isnin, 7 September 2009

Teknik Simulasi Putaran Bumi

0 comments








Untuk pengajaran aku kali ini...Unit 11 yang berkaitan dengan Bulan,Bumi dan Matahari. Untuk pembelajaran yang pertama lebih menekankan pembelajaran mengenai putaran dan pergerakkan Bumi pada paksi dan orbitnya yang mana kesannya akan melibatkan perubahan pada panjang bayang-bayang pada waktu pagi,tengah hari dan petang juga melibatkan kejadian siang dan malam. Untuk memaksimumkan pemahaman murid aku dalam topik ini,aku hanya menjalankan satu simulasi tentang putaran Bumi pada paksinya yang mana kesannya menyebabkan panjang bayang-bayang berubah. Dengan tu,aku gunakan simulasi di mana glob sebagai bumi dan LCD Projektor sebagai cahaya Matahari dan juga lidi sebagai tiang. Selain itu,aku juga gunakan beberapa video yang aku muat turun dari laman Youtube sebagai bahan sokongan. Hasil pembelajaran dan latihan yang aku beri...aku lihat dari 30 orang murid,20 orang dapat menyatakan dengan betul arah putaran Bumi dan mengapa panjang bayang-bayang berubah. 10 orang lagi dapat menyatakan dengan betul salah satu dari soalan aku tadi. Bagi aku...bukannya susah nak bagi murid faham sesuatu konsep dalam sains ini,dengan syarat kita gunakan bahan maujud sebagai gambaran kepada objek dan kejadian sebenar.

Selasa, 1 September 2009

Bosan...Internet Tak De...

0 comments


Aku balik dari kampung Isnin lepas 31 Ogos 2009...lepas angkat-angkat barang masuk dalam rumah...akupun 'on' lah pc...macam biasalah nak tengok-tengok apa yang ada...

 Hmmm...rupanya dan 3 hari 'line' streamyx 'down'...kata jiran aku. Masuk hari ini ( Khamis 2 Sept )...masih lagi 'down'. Report kat TM dah 2 kali buat....bosan tul!

 Ni pun terpaksa buat kat CC...nak hapdet punyer pasal...tp...slow mcm siput lak!

Rekod Kunjungan

Hits Since August 12, 2009!

Free Hit Counter by Pliner.Net

Pengunjung Online

Mesej Rakan...

Download

 
Aku Melihat...Aku Dilihat... creditosBlogger Templates creditos Templates by lecca 2008 .....Top