Sabtu, 13 Mac 2010

Mengubah Icon Blogger Di Address Bar

Logo B di sebelah sudah tidak asing lagi bagi pengguna internet yang mempunyai blog dari blogspot. Seringkali apabila kita melayari sesebuah blog dari blogspot, logo B tersebut akan keluar di sebelah kiri address bar seperti di bawah.


Mungkin ramai pengguna telah mengetahui bahawa logo B tersebut sebenarnya boleh digantikan dengan sebarang logo yang kita kehendaki dan apa yang dipaparkan di sini sebenarnya bukanlah sesuatu yang baru. Namun bagi pengguna yang tidak tahu, ini adalah suatu ilmu baru yang sangat berguna.

Sebagai contoh, lihat gambar di bawah, saya telah menggantikan logo B dengan logo wajah saya. Perhatikan perbezaan di sebelah kiri address bar gambar di atas dengan gambar di bawah.


Bagaimana untuk menukar logo tersebut...?. Bagi pengguna yang dah "pakar" dengan blogspot ni...ilmu ini 'kacang' saja. Namun, sebagai panduan kepada pengguna yang 'nubis'...cara yang akan saya terangkan nanti boleh dijadikan sebagai panduan.

Pertama sekali sebelum memulakan menukar logo standard B tersebut, pengguna mestilah mencari atau mengenal pasti gambar yang di kehendaki. Sebagai contoh, saya telah memilih logo sekolah saya sebagai ganti kepada logo standard. Kemudian, gambar tersebut harus di ubah formatnya kepada format *.ico (icon) kerana logo pada address bar hanya menyokong imej dalam format ikon sahaja dengan saiz yang kecil. Untuk mengubah format imej supaya menjadi ikon amat mudah. Pengguna boleh melakukannya secara 'online' dengan melayari web Favicon Generator ini. Pengguna hanya perlu mengikuti setiap arahan yang diberikan dalam laman tersebut dengan betul.

Kedua - Setelah berjaya menukar imej ke format ikon,pengguna hanya perlu 'uploadkan' ikon tersebut mana-mana laman yang menawarkan khidmat penyimpanan dan perkongsian imej seperti photobucket, fileden dan sebagainya. Setelah itu, 'login' ke akaun blog anda dan pergi ke Layout dan klik pada Edit HTML.

Ketiga- Dalam kod html tersebut, cuba cari kod di bawah ini...

Kemudian di tengah-tengah antara dua kod yang di highlight kan tersebut, masukkan kod ini

Gantikan perkataan Masukkan URL image di sini dengan url imej anda tadi dan letakkan kod tersebut di antara kod di atas seperti di bawahAkhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

~Selamat Mencuba~

0 comments:

Catat Ulasan

Rekod Kunjungan

Hits Since August 12, 2009!

Free Hit Counter by Pliner.Net

Pengunjung Online

Mesej Rakan...

Download

 
Aku Melihat...Aku Dilihat... creditosBlogger Templates creditos Templates by lecca 2008 .....Top