Khamis, 28 Oktober 2010

Bila Lepas Periksa....


Senario biasa bagi aku dan juga kebanyakkan guru-guru lain...bila habis saja peperiksaan...macam biasalah...kena tanda pulak untuk dapatkan nilaian prestasi murid. Bagi aku di sini...buku adab belajar masih diguna pakai...juga kena isi. Kalau tarikh akhir penghantaran markah cepat...maka terpaksalah bersengkang mata menanda. Ataupun jika ada program atau majlis lain selepas peperiksaan...kekadang sampai tak cukup tangan nak buat. So...siapa yang kata kerja guru tu senang...waktu kerja sekerat hari...balik rumah boleh relaks...sememangnya anggapan itu silap. Anggapan mereka itu hanya benar jika melihat beban tugas guru yang malas....

Teringat zaman aku bekerja sebagai juruteknik komputer dulu...keje memang kene on time siap...sama lah juga...kekadang sampai stay back dan over nite kat opis...tapi tak pe sebab masa lebih tersebut dikira sebagai overtime...kerja guru...masa lebih macam sekarang...sekadar komitmen ikhlas je...apa pun aku tetap anggap kerja lewat ni tetap dibayar kerana...setiap kali cuti persekolahan...jika tiada panggilan kursus kemana-mana...aku juga turut bercuti...dan gaji tetap dibayar seperti biasa...itulah upah overtime aku sebenarnya...Alhamdulillah....

0 comments:

Catat Ulasan

Rekod Kunjungan

Hits Since August 12, 2009!

Free Hit Counter by Pliner.Net

Pengunjung Online

Mesej Rakan...

Download

 
Aku Melihat...Aku Dilihat... creditosBlogger Templates creditos Templates by lecca 2008 .....Top